Bekendste studietip onder de loep

Ondertussen komen mijn examens dichterbij. Ik heb het studeren flink te pakken sinds mijn uitstapjes naar Studyblr’s op Tumblr, wat je misschien nog herinnert van mijn vorig blogbericht. Mijn studeerpauzes bestaan tegenwoordig voornamelijk in het afschuimen van blogs over studeren. Vreemd hé? Maar: het motiveert me, dus het kan niet slecht zijn voor mijn studeerprestaties. Waarschijnlijk zou ik zonder Studyblr’s toch maar achter de tv hangen of fruitsalades maken. Nu ben ik actief bezig met het zoeken naar tips om efficiënter te studeren en word ik gestimuleerd door hippe foto’s van bureaus van studenten verspreid over de hele wereld. Het is echt een community van Studyblr’s. Het creëert wel wat samenhorigheid moet ik toegeven. Tijdens het surfen heb ik screenshots gemaakt en teksten opgeslagen die ik inspirerend vond. Vandaag vond ik het tijd om eens terug te bladeren in de meest inspirerende foto’s en teksten die ik de afgelopen weken had opgeslagen. Nu wil ik de komende blogberichten delen wat ik zoal heb bijgeleerd in de wondere Studyblr-wereld.

Meest bekende tip: HARD werken en POSITIEF denken is the key to success

“Denk NOOIT aan falen. Negatieve gedachten helpen je niet slagen in het leven. Succes gaat niet samen met negativiteit.”

Althans dat is wat alle studeerblogs me vertellen. Sommige studenten beweren zelfs dat je door hard werk en te geloven in succes ZAL slagen, ook al heb je geen superbrein of een talent voor de leerstof. Ik weet niet of dat juist is. Het is moeilijk te definiëren wat’ hard werken’ is. Dat is zo individueel, zo persoonlijk. Wat voor de ene persoon hard werken is, is dat voor de andere persoon niet. Ik wil wel eens weten hoeveel uren de ‘perfecte’ studenten spenderen achter hun boeken. Misschien zijn we dan allen verbaasd omdat ze écht harder/langer werken dan de ‘slechte’ studenten. (Ik ben het niet eens met de stereotyperende namen om deze groepen studenten te beschrijven, maar ik weet niet hoe ik het anders duidelijk kan uitleggen) Of misschien is het zo dat ‘perfecte’ studenten niet langer werken, maar gewoon geconcentreerder te werk gaan of dat zij gewoon beter kunnen memoriseren.

Bovendien zijn er nog zoveel meer factoren die je niet in de hand hebt. Je kan hard werken en 99% van de leerstof beheersen en je kan pech hebben dat die ene procent die je niet zo goed beheerste op het examen wordt gevraagd. Dat geldt natuurlijk ook andersom. Er zijn altijd studenten die door de mazen van het net glippen. Ze studeren de helft van de leerstof uit het hoofd en ze slagen op het examen omdat net dát werd gevraagd. Geluksvogels. Of dat voor hen altijd zo goed zal blijven uitpakken, weet ik niet…

Ik ben er wel van overtuigd dat studeren in een goede stemming, in een kalme gemoedstoestand, met een gemotiveerde ingesteldheid, véél beter is dan een depressieve of gestresseerde houding. Dat is logisch. Het heeft echt geen zin om te studeren als er constant duizenden gedachten per seconde voorbij flitsen in je hoofd. Dat is vermoeiend, het is demotiverend en je leert niets bij. Beschouw je brein als een computer die duizend programma’s moet opstarten: je computer zal crashen. Alsook je geheugen.

Als je vaak negatieve gedachten hebt tijdens het studeren of tijdens een examenperiode, kan je best ontspanningsoefeningen doen zoals mindfulness. Mindfulness helpt je om je ademhaling onder controle te houden, om je lichaam volledig te beheersen, om je volledig bewust te zijn van het nu. En eens je dat onder controle hebt, geloof mij, daar word je rustig van. Ik beweer niet dat het echt alle gedachten uit je hoofd kan bannen, maar dat hoeft ook niet. Het brengt alleszins al een zekere kalmte. Eigenlijk is mindfulness een truc die je in eender welke stresssituatie kan toepassen. Sta je voor het lokaal van je examen te stressen, te wiebelen, te panikeren? Denk aan je buikademhaling, word bewust van hoe je ademt, probeer kalmer te ademen. Voor meer informatie over mindfulness kan je eens googlen. Ook op Youtube vind je allerlei video’s. Je hoeft geen cursus mindfulness te volgen of te kopen om aan mindfulness te doen!

Belangrijk is vooral: constructief denken. Die negatieve, automatische gedachten die in je opkomen als je in paniek bent, moet je omzetten in rationele gedachten. Je kan bijvoorbeeld “Het gaat me niet lukken” omzetten in “Ik ben al zoveel hindernissen te boven gekomen, ik heb zoveel gestudeerd, dus het examen KAN goed gaan”. Ik weet het, het is zo makkelijk gezegd. Maar probeer eens die negatieve gedachten op een rijtje te zetten voor jezelf. Daarna overloop je wat je al bereikt hebt. Je hebt vast en zeker ook al (erg) GOEDE dingen bereikt. Je hebt sowieso al hindernissen overwonnen. Er zijn vast en zeker toetsen of examens geweest die jij wel met succes hebt afgelegd. Waarom zou dit examen dan niet lukken? Probeer nu niet te denken aan wat jij voelt, probeer RATIONEEL een antwoord te geven voor jezelf. Denk nu alleen met je verstand. Er zijn altijd twee manieren om een probleem te bekijken. Je kan denken “Ik kan het niet” en je kan denken “Het zou me kunnen lukken”. Iedereen vertelt je dat je moet denken “Ik kan het, ik kan het, ik kan het!”, maar vaak geloof je daar zelf niet in, hoe vaak je dat ook herhaalt. Maar je kan wel de stap zetten naar “Het zou me kunnen lukken, ik hoop dat het gaat lukken, ik doe er alles aan om het te doen slagen”.

Laat je vooral niet opfokken door medestudenten! Niet tijdens de lessen, niet voor de examenreeks, niet voor de examendeur, niet tijdens het examen, niet na het examen, NOOIT! Jij hebt je eigen leven, je eigen ambities, je eigen talenten, je eigen problemen. Hou je niet bezig met wat een andere persoon tegen jou zegt over zijn/haar studies. Iedereen studeert op zijn/haar eigen manier. Trouwens, je moet beseffen dat er veel personen zijn die gewoon bluffen. Zij willen – God weet waarom – jou overtuigen van hun onmogelijke prestaties. Wel, hou maar in gedachten dat niemand het onmogelijke kan doen.

Moest je toch ‘falen’ (zo’n lelijk, overbeladen woord), bedenk dan dat dit niet het einde van de wereld is. Ga na waar je in de fout bent gegaan, pak dat probleem aan en doe het de volgende keer beter. Doe je best, meer kan je niet doen! We zijn allemaal maar mensen en niemand is perfect.

XOXO,

Amber

Advertentie

2 gedachtes over “Bekendste studietip onder de loep

  1. De enige goede tip hier is : ken jezelf en je mogelijkheden en baseer wat je doet of denkt te moeten daar op.
    Als ik even terugkijk dan weet ik dat de keyfactor tot succes inderdaad gecontreerd “werken” aka studeren is. En het is een beetje zoals kansrekenen, hoe meer gewerkt, hoe groter de kans, maar net als in kansrekenen kunnen sommigen geluk hebben en anderen ongeluk. De kans dat de harde werker een “ongelukkige” vraag krijgt is zeer klein, de kans dan een lanterfant een “gelukkige” vraag krijgt is even groot/klein.

    1. Jammer dat dat volgens jou de enige goede tip is. Ik ben het volledig eens met jou dat de kans op een ‘goede’ vraag even groot/klein is. Het is echter zo dat er altijd vragen zijn die makkelijker zijn dan de andere vragen. Dat is gewoon zo in mijn richting, daar is iedereen het over eens. Je kan dus pech hebben en een moeilijke vraag krijgen of geluk hebben dat je een goede vraag krijgt. Iedereen krijgt slechts 2 vragen die amper 10 pagina’s behelzen van de 700 pagina’s bijvoorbeeld. Geloof me dat je dan een rotte vraag kan krijgen. Niet elke pagina in de cursus is van hetzelfde niveau. Er zijn geluksvogels die met de makkelijke vragen gaan lopen en die bijlange niet zoveel werk hebben verzet als jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s