Studeren, wie z’n best doet zal het leren!

Mijn studiepauzes bestaan nog steeds voornamelijk uit Studyblr’s bekijken. Ik ben vandaag weer tot inzichten gekomen die ik nog niet had. Of misschien had ik de inzichten wel, maar was ik gewoon niet eerlijk tegenover mezelf. Ontdek wat ik zoal heb bijgeleerd…

Time management

Sommige studenten doen zoveel activiteiten buiten hun studie, ik begrijp dat niet. Ik begrijp dat je dat wil doen, maar ik begrijp niet hoe je dat doet. Ik kan amper mijn dagelijkse routine combineren met mijn studies en mijn relatie. De dag bestaat uit 24 uur. Ik slaap graag acht uren per nacht, maar dat is eerder een utopie, want meestal zijn het slechts 6 uurtjes slaap. Oké, we gaan uit van het slechtste scenario, dus 24-8 is 16. We houden 16 uren over. ’s Morgens heb ik een uur nodig om wakker te worden, op te staan, te douchen, te eten e.d. We houden 15 uren over. ’s Middags neem ik een middagpauze van een uurtje. 14 uren houden we over. ’s Avonds spendeer ik nog een uur aan tafel, dus nu hebben we nog slechts 13 uren van de 24. Ik moet elke dag heen en weer pendelen om naar de les te gaan. Dat kost me 2 uren per dag. Ai ai, dat zijn nog maar 11 uren. De uren dat ik werkelijk in de les zit variëren. Laten we het op een gemiddelde houden van 4 uren per dag. Dan resteren er nog 7 uren. Jammer genoeg sluit niet alles zo mooi op elkaar aan als ik nu doe uitschijnen. Soms hebben we een iets langere middagpauze, de ene dag moet ik al eens wachten aan de bushalte en de andere dag sta ik met de bus in de file enz. Dus we nemen er nog een uurtje af om zo’n onnozelheden in te calculeren. 6 uren blijven over. Nu schrik ik dat er 6 uren per dag over blijven om te studeren of me te ontspannen. In werkelijkheid lijkt het alsof ik vaak maar 2 à 4 uren tijd ‘vrij’ heb om te studeren, want ik wil me ook voldoende ontspannen. Ontspannen is meestal wat hangen voor de tv. Zo vliegt de tijd natuurlijk helemaal voorbij. Of soms zit ik uren lang bij mijn vriend. Mmm, deze tip is misschien toch niet zo slecht. Op Tumblr ben ik allerlei schema’s tegengekomen om je tijd te plannen. Er zijn bijvoorbeeld tijdschema’s die lijken op een soort van slak of een spiraal met allerlei felle kleuren die je doen duizelen. In zulke schema’s wil ik gewoon geen tijd steken. Ik heb geen zin om een half uur te verspillen om de kleurpotloden boven te halen en een tijdschema in te kleuren. Maar een gewone agenda kan het werk ook wel doen, denk ik? Ik heb geen agenda momenteel, maar ik moet er definitely eentje aanschaffen van HEMA zodra het nieuwe schooljaar van start gaat.

Studeer slim

Voorbereiding

Je hele cursus lezen terwijl je wat woordjes fluoresceert, is geen goede methode, wordt verteld. (Zie een recent artikel van HLN) Wat volgens de meeste Studyblr’s wel werkt is je lessen voorbereiden. Dus voor je naar de les gaat, lees je het hoofdstuk dat behandeld zal worden in de les. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk dat dat helpt. De vraag is dan weer of je daar nog genoeg tijd voor vindt. Maar goed, dat ligt dan weer aan het time management. 😉

Verwachtingen

Een ander aspect van slim studeren is weten wat er van jou verwacht wordt. Dat is écht belangrijk en daar maak ik maar al te vaak fouten tegen. Luister goed naar wat je professor/docent/leerkracht vertelt over het examen. Het heeft geen zin om een bepaald deel uit de cursus heel goed te studeren als het slechts 10% inhoudt van het examen. Uit ervaring weet ik dat de laatste hoofdstukken meestal cruciaal zijn. Dus blijf geen eeuwen stilstaan bij de eerste hoofdstukken, maar probeer die laatste hoofdstukken zeker onder de knie te krijgen!

Laat je fantasie werken

Zoals HLN aangeeft, maar ook talrijke Studyblr’s: stel jezelf vragen bij de leerstof, pas de leerstof toe op je eigen leven of je omgeving. Leerstof gewoon klakkeloos vanbuiten studeren, lukt misschien voor sommige studenten, maar niet voor ons allemaal. Door een voorbeeldje te creëren voor jezelf, maak je het jezelf makkelijker om de leerstof te onthouden. Ik vind dat zeker een goede tip, ik vraag me alleen af of je over voldoende kennis beschikt om een concreet voorbeeld te verzinnen bij een (complexe) theorie. Ik ben vaak bang dat ik de leerstof verkeerd toepas en dat ik dus een verkeerd voorbeeld onthoud. Maar meestal is deze tip wel bruikbaar, moet ik eerlijk toegeven.

Na de les: herhalen!

Wat je in de les bestudeerd hebt samen met de professor/docent/leerkracht, zou je thuis opnieuw moeten lezen om de leerstof volledig te begrijpen. Opnieuw: time management!

Verhaaltje voor het slapen gaan

Prinsessenverhalen zijn voorbij. Een kleine portie leerstof herhalen voor het slapen gaan, zou de informatie in je langetermijngeheugen brengen. Prepare for the nightmares!

Wees realistisch

We weten allemaal hoeveel tijd we nodig hebben om een vak volledig te beheersen, maar toch liegen we onszelf het hele semester voor dat alles wel in orde zal komen, dat alles wel op z’n pootjes zal terechtkomen. Gedaan ermee! Als je dat stemmetje in je hoofd hoort dat zegt dat je eigenlijk zou moeten studeren omdat je anders in de problemen komt: studeer dan. Echt moeilijk is het niet om te weten wat je zou moeten doen, maar het écht doen is het moeilijkst.

Ik onthoud dat ik dringend een agenda moet aanschaffen om degelijk te plannen zodat ik minder tijd verspil. Wat heb jij geleerd?

XOXO,

Amber

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s